Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Μόνο ένα θαύμα θα σώσει την ιστορική κοινότητα της Αγίας Τριάδος Σικάγου

p.ionas.sikago

ΓτΧτΠτΑ: Ας τους έχουμε τουλάχιστον στις προσευχές μας να παρέμβει ο Κύριος!

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας

Μόνο σ' ένα θαύμα ελπίζουν τα μέλη και ο ιερατικός προϊστάμενος της ιστορικής κοινότητας, 121 ετών, της Αγίας Τριάδος του Σικάγου, π. Νικόλαος Ιωνάς, για τη σωτηρία του ναού και του σχολείου της, που έχει προγραμματιστεί να βγουν σε πλειστηριασμό από την τράπεζα την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.
Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα για παράταση μέχρι μετά τις γιορτές.
Την περασμένη Κυριακή διαδραματίστηκαν σκηνές πολύ συγκινητικές και οδυνηρές, με τα μικρά παιδιά να κρατούν πινακίδες με την επιγραφή «σώστε την εκκλησία μας».

Ο π. Νικόλαος Ιωνάς είπε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» πως «τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου πήγαμε στο Δικαστήριο για να ζητήσουμε από τον δικαστή να μας δώσει παράταση μέχρι το τέλος των Αγίων Ημερών των Χριστουγέννων, γιατί καθώς γνωρίζετε πρέπει να γίνει αύριο, Παρασκευή, ο πλειστηριασμός του ναού και του σχολείου.
Ο δικαστής είναι καλός άνθρωπος αλλά δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει το αίτημά μας, όμως μας υποσχέθηκε πως εάν γίνει κάποια πώληση δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου».
Συμπλήρωσε πως «έχουμε προθεσμία μέχρι αύριο να παρουσιασθούμε με χρήματα, προκειμένου να πληρώσουμε την τράπεζα για να πάρουμε πίσω τον ναό.
Σας παρακαλώ πολύ να προσευχηθείτε να γίνει ένα θαύμα, εργαζόμαστε πάρα πολύ σκληρά και ελπίζουμε να βρεθούν επενδυτές οι οποίοι θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν να κρατήσουμε την εκκλησία μας».
Στην ερώτηση για πόσα χρήματα ομιλούμε, ο π. Νικόλαος απάντησε πως «ο ναός έχει αξιολογηθεί ότι κοστίζει ενάμισι εκατομμύριο δολάρια οπότε χρειαζόμαστε τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο».
Πρόσθεσε πως «ο πρόεδρος του κοινοτικού μας συμβουλίου ο Στέλιος Ανδρεάκης εργάζεται πολύ εντατικά και προσευχόμαστε και ελπίζουμε ότι κάτι μπορεί να γίνει».
Επίσης, είπε πως «το βράδυ (χτες Πέμπτη) θα συγκεντρωθούμε όλοι στον ναό μας, θα κάνουμε Παράκληση. Θα είναι και ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ εκεί και προσευχόμαστε και ελπίζουμε για το καλύτερο».
«Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσετε τα χρήματα η τράπεζα θα προχωρήσει να πάρει τον ναό και τα κτίρια;» τον ρωτήσαμε.
Ο π. Νικόλαος απάντησε ότι «τα παίρνει η τράπεζα αλλά και άλλοι μπορούν να παρουσιασθούν και να δώσουν προσφορές, όπως λόγου χάρη άνθρωποι από την άλλη πλευρά εάν θελήσουν να κάνουν προσφορά μπορούν να την αγοράσουν την εκκλησία» και τόνισε πως «οι προθέσεις τους δεν είναι να σώσουν την εκκλησία, αλλά οι προθέσεις τους είναι να αγοράσουν την ακίνητη περιουσία και να την τροποποιήσουν μελλοντικά».
Οταν τον ρωτήσαμε ποιοι είναι αυτοί, ποια είναι η άλλη πλευρά, απάντησε: «Η Ακαδημία, άνθρωποι οι οποίοι είτε είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας, είτε μέρος του Ιδρύματος (Foundation) το οποίο νομίζω ονομάζεται Ελληνικό Ιδρυμα Παιδείας (Hellenic Foundation for Education) ή κάτι τέτοιο. Δεν γνωρίζω τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι, αλλά αυτά είναι τα πληροφοριακά στοιχεία που μας έρχονται».
Είπε ακόμα πως «μας ελέχθη από την τράπεζα τη Δευτέρα και συγκεκριμένα από την αντιπρόεδρο του τμήματος δανείων που γνωρίζει την περίπτωση πως ήδη έχει γίνει μία προσφορά. Δεν μας ανέφερε το συγκεκριμένο ποσό της προσφοράς, αλλά είπε ότι είναι από την άλλη πλευρά (την Ακαδημία)».
Οταν τον ρωτήσαμε αν η κοινότητα αυτή τη στιγμή διαθέτει κάποια χρήματα, είπε: «Προκειμένου να με προστατεύσει το κοινοτικό συμβούλιο το οποίο το εμπιστεύομαι πάρα πολύ επίτηδες με κράτησαν στην άκρη γι' αυτό το συγκεκριμένο θέμα, αλλά γνωρίζω ότι έχουν συναντήσεις με επενδυτές οι οποίοι επιθυμούν να σώσουν την εκκλησία. Θα το μάθω αργότερα, και ελπίζω να είναι αρκετά ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αντιπροσφορά για να πάρουμε την εκκλησία».
Στην ερώτηση τι κλίμα επικρατεί ανάμεσα στους ενορίτες της Αγίας Τριάδος, είπε: «Ωχ Θεέ μου, αν είσασταν εδώ την Κυριακή θα κλαίγατε, η εκκλησία ήταν κατάμεστη μέχρι έξω τον δρόμο. Μετά τη Λειτουργία έγινε μία συγκέντρωση έξω από το ναό στην οποία συμμετείχαν αυθόρμητα οι άνθρωποι, ενώ το πιο συγκινητικό ήταν τα μικρά παιδιά τα οποία κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν 'σώστε την εκκλησία μας'».
Συμπλήρωσε ακόμα πως «ο πρωτοψάλτης μας είναι επίσης αρχιτέκτονας έχει υποβάλλει αίτηση και τα πιστοποιητικά για να ανακηρυχθεί ο ναός διατηρητέο ιστορικό μνημείο με την ελπίδα ότι θα σώσει το κτίριο».
agia.triada.sto.sikago

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου