Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Ήταν 1η Απριλίου




* * *

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ.ΓΡΙΒΑ - ΔΙΓΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 64η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ


Η μνήμη μας, γυρνά σήμερα 64 ολόκληρα χρόνια πίσω, στην 1η Απριλίου 1955.
 

Ακούμε ξανά το εγερτήριο σάλπισμα του θρυλικού Διγενή. 
Ανατρέχουμε στο πρώτο φυλλάδιο της ΕΟΚΑ “Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας... αναλαμβάνομεν τον αγώναν δια την αποτίναξιν του αγγλικού ζυγού...” 
Επί τέσσερα χρόνια, η νεολαία της Κύπρου, υπό τις διαταγες του θρυλικού αρχηγού της ΕΟΚΑ, διεξήγαγε τον επικό αγώνα κατά της πανίσχυρης Βρετανικής αυτοκρατορίας.
Ο μικρόσωμος ε/κ αξιωματικός με το αστραποβόλο βλέμμα, με την επιμονή, οργάνωση και πειθαρχία που τον διέκρινε, έγινε ο μπουρλοτιέρης που άναψε της εγέρσεως τη δάδα και φώτισε το δρόμο για την Ελλάδα.
Ένωσε όλοκληρο το λαό, του μεταλαμπάδισε την αστήρευτη αγάπη προς τη γαλανή πατρίδα, την πίστη και την ελπίδα.
Μετέτρεψε τους φιλήσυχους και απειροπόλεμους νέους της Κύπρου, σε λιοντάρια.
Ατρόμητοι ρίχνονται στη μάχη, απτόητοι αντιμετωπίζουν την αγχόνη, με καρτερία αντιμετωπίζουν τα βασανιστήρια.

Οπως εγραψε η DAILY MAIL “ενας στρατάρχης, τρεις στρατηγοί και 40.000 βρετανοί στρατιώτες δεν απεδείχθησαν ικανοί να νικήσουν την ΕΟΚΑ.
Η ίδια εφημερίδα έγραφε για τον Διγενή οτι κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων ηγετών ανταρτών όλων των εποχών.
Μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη του αγώνα ,τον Ιούλιο του 1955 σε επίστολή του προς τον Διγενή ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος έγραφε: 
“Σας συγχαίρω.
Η ΕΟΚΑ σε λίγους μήνες προσέφερε απείρως περισσότερα απο 75 χρόνια χαρτοπολέμου.
Είσθε αίνιγμα και θρύλος.
Έχετε ήδη περάσει στην απελευθερωτική ιστορία”
Στο σύνολό του ο Κυπριακός λαός μετέχει στην ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ.
Ακόμη και αυτοί που απετέλεσαν τη θλιβερή εξαίρεση, η ηγεσία του ΑΚΕΛ, που χαρακτήρισε τους αγωνιστές, της ΕΟΚΑ ως τρομοκράτες, τραμπούκους και ψευτοδιγενήδες , παρασύροντας ευτυχώς μόνον ελάχιστους οπαδούς τους σε προδοσία, αναγκάζεται δύο χρόνια μετα την έναρξη του αγώνα (το Μάρτιο του 1957) να ασκήσει αυτοκριτική στη στάση του: 
“Στη στάση μας έναντι της ΕΟΚΑ διαπράξαμε μια σειρά λάθη...... υποτιμήσαμε το κίνημα, θεωρώντας το σαν κίνημα μερικών δεκάδων φανατικών της δεξιάς...”
Αλλά και σήμερα, 64 χρόνια μετά, με τη μισή πατριδα υπό τουρκική κατοχή, η ίδια κατηγορία ανθρώπων, αρνείται την ελληνικότητα της νήσου, ενοχλείται από κάθε τι ελληνικό , καλλιεργεί σκοπίμως το μίσος και τη διχόνοια και προκαλεί δικαιολογώντας την τουρκική εισβολή και κατοχή με συνθήματα τύπου “εκάμαμεν τζιαι εμείς πολλα”!!!
Aς τους αφήσουμε να λαθροβιούν στο περιθώριο της ιστορίας, εκεί που επέλεξαν με την εν γένει διαχρονική συμπεριφορά τους.
Σήμερα, με αφορμή την ιστορική επέτειο της 1ης Απρίλη 1955 αποτίουμε οφειλόμενο φόρο τιμής προς τον αρχηγό ΔΙΓΕΝΗ και προς τα παλληκάρια της ΕΟΚΑ. Τιμούμε αυτούς που έπεσαν ηρωικά στον αγώνα κατά του κατακτητή.
Τιμούμε αυτούς που απτόητοι αντιμετώπισαν την αγχόνη.
Τιμούμε τα θύματα του αγώνα.
Τιμούμε τους επιζόντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ που βρίσκονται ανάμεσά μας.
Τιμούμε το σύνολο του Κυπριακού Λαού, που μετέσχε σ' αυτόν τον υπέροχο αγώνα, με την Παθητική Αντίσταση, με τη μάχη της σημαίας. 
Ο αγώνας της ΕΟΚΑ μας διδάσκει ότι και τα “τετελεσμένα “ μπορεί να ανατραπούν, εάν έχουμε πίστη, ψυχή, αγωνιστική διάθεση, στόχους και ομόνοια μεταξύ μας.
Οι συνεχείς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις δεν ικανοποιούν την τουρκική βουλιμία, αλλά μάλλον με αυτές ανοίγει περισσότερο η όρεξή τους.
Είναι λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να αναθεωρήσουμε τις θέσεις μας.
Να επαναχαράξουμε την πολιτική και τους στόχους μας.
Να θωρακίσουμε πρωτίστως την άμυνά μας.
Να δημιουργήσουμε αληθινές συμμαχίες.
Ανάπτυξη και πρόοδος θα υπάρξει μόνο με ένα ενιαίο λειτουργικό κράτος, εντεταγμένο στην Ευρωπαϊκή Ενωση που αποτελεί εγγύηση για τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ!

ΑΘΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2019
Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΓΡΙΒΑ - ΔΙΓΕΝΗ

  Ίδρυμα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή

Πηγές: http://www.epilekta.com/2019/03/64.html
Εθνέγερσις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου