Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ο ισόβιος θεσμός των Επισκόπων (Αρσένιος Μοναχός Σκήτη Κουτλουμουσίου)

Αποτέλεσμα εικόνας για θεσμός των Επισκόπων



 
 Ο ΙΣΟΒΙΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ
 
Ένα οικτρό κατάντημα που βλέπουμε στις μέρες μας, είναι το να επιχειρείται να επιβληθεί ως νόμος το όριο ηλικίας για τους ηλικιωμένους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Βλέπουμε δηλαδή, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με όλο το σινάφι του, να καλεί τους γηρασμένους Ιεράρχας στο γραφείο του, ως ο παλαιός και θλιβερός Στάλιν, που καλούσε τους μελλοθάνατους ανεπιθύμητους για το κόμμα του.
Έτσι και ο Ιερώνυμος, καλεί τους γηρασμένους Ιεράρχας, για να τους πείσει πως δεν μπορούν άλλο πλέον να ποιμάνουν την Μητρόπολή τους. Και ο μεν Στάλιν έστελνε στο εκτελεστικό απόσπασμα τους «εχθρούς του λαού» για θανάτωση, ο δε Αρχιεπίσκοπος, στέλνει διά της υποκριτικής «ευγένειας» τους Ιεράρχας στον μαρασμό της απραξίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ορισμένοι από αυτούς να πεθαίνουν πρόωρα, από την μεγάλη θλίψη τους, που αποχωριστήκανε παράκαιρα το αγαπημένο τους ποίμνιο, που τους είχε εμπιστευθεί ο Χριστός. Ο δε περίγυρος του Αρχιεπισκόπου, δογματίζει αναιδώς λέγοντας: «Μετά τα εβδομήντα τι μπορεί να προσφέρει ένας Μητροπολίτης;». Αλήθεια, αυτοί οι αθεόφοβοι δεν γνωρίζουν πως ο Ιεράρχης είναι ισόβιος; Δεν γνωρίζουν πως το μόνο προσόν που χρειάζεται για έναν Ιεράρχη είναι η Θεία Φώτιση; Και ποιο το όφελος για το σώμα της Εκκλησίας, να έχουμε Ιεράρχες νέους στην ηλικία, αλλά να στερούνται την Θεία Φώτιση που κατέχει ένας γηραιός Ιεράρχης; Την Εκκλησία, πώς την έχουν εννοήσει αυτοί οι ασύνετοι;

Μήπως νομίζουν, πως είναι ένα αθλητικό σωματείο που χρειάζονται νέοι με σωματικές δυνάμεις; Μήπως όμως, κρύβεται και κάτι άλλο σκοτεινό πίσω από αυτήν την υπόθεση; Δηλαδή, μήπως δι’αυτής της ανίερης πράξης, θέλει ο Αρχιεπίσκοπος με το σινάφι του, να ξεφορτωθεί τους ανεπιθύμητους γηραιούς Ιεράρχας, ώστε να εγκαταστήσει στην θέση τους υπάκουους του συστήματός του; Όταν γηράσουν πολλοί Ιεράρχες, που είναι ομόφρονες με το πνεύμα του Αρχιεπισκόπου και του συστήματος, αλήθεια τι θα κάνουν τότες; Θα τους καλέσουν και αυτούς στα γραφεία τους, προς αναγκαστική παραίτηση; Είδομεν… Αξίζει να πούμε, πως στα ένδοξα χρόνια της Ορθοδοξίας, μερικούς Επισκόπους που ήταν πολύ γηρασμένοι, τους έφερναν στον τόπο της λιτανείας που γινότανε, τυλιγμένους με σεντόνια σε φορείο εκείνης της εποχής και θαυματουργούσανε οι γηραιοί Επίσκοποι στον τόπο της λιτανείας! Ο Θεός, αμέσως απαντούσε στην προσευχή των γηραιών Επισκόπων Του.
Αυτά δεν τα γνωρίζει ο ασύνετος περίγυρος του Αρχιεπισκόπου, που όπως προείπαμε, δογματίζει αναιδώς; Να λοιπόν, ποιος είναι ο ρόλος ενός Ιεράρχου και μάλιστα γηραιού, να κατεβάζει θείες δωρεές από τον Ουρανό, για το όφελος του ποιμνίου του. Ενώ ένας νέος Ιεράρχης, αρκείται στις σωματικές δυνάμεις του ή και στο δυνατό μυαλό του, αλλά στερείται την Θεία Φώτιση. Ο Θεός να ελεήσει όλους μας. Αμήν.
 
Ἀρσένιος μοναχὸς
Σκήτη Ἁγίου Παντελεήμονος (Ἱ. Μ. Κουτλουμουσίου)
Ἅγιον  Ὄρος
 
 
ΓτΧτΠτΑ: Εννοείται πως όλα τα παραπάνω ισχύουν για Επισκόπους που έχουν ακμαίες, τουλάχιστον τις νοητικές δυνάμεις τους. Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Επίσκοποι θα πρέπει να έχουν τη διάκριση να καταλαβαίνουν πότε τους εγκαταλείπουν οι δυνάμεις τους και τότε είναι βέβαια θεμιτό να αποσύρονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου