Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Οι Άγιοι θαυματουργοί Μάρτυρες Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης και Συναξάρι της ημέρας! (με βίντεο και ωραίες αφηγήσεις των θαυμάτων τους)


Για τον εκπληκτικό βίο, τα Μαρτύρια και μια συγκινητική θαυματουργική εμφάνιση των Αγίων σε ξωκκλήσι την ημέρα της μνήμης τους διαβάστε εδώ

Ή δείτε το παρακάτω βίντεο με την ωραία ραδιοφωνική εκπομπή για τους μικρούς μας φίλους και όχι μόνο! 

ΠΗΓΗ

* * *

 Η Αγιογράφηση του Κυριακού της Ι. Σκήτης της Αγίας Άννας και το θαύμα των Αγίων πέντε Μαρτύρων που εορτάζουν σήμερα!

Άποψη της Σκήτης της Αγ. Άννης με το Κυριακό στα αριστερά (κόκκινο κτίριο)



Τα παρακάτω τα διηγείται ένας γέροντας της Σκήτης της Αγίας Άννης στο Άγιον Όρος, για την αγιογράφηση του Κυριακού (δηλ. της κεντρικής εκκλησίας της Σκήτης).

Οι αγιογράφοι Αθανάσιος και Κωνσταντίνος εζήτησαν ένα υπέρογκο ποσόν από τους Αγιαννανίτες πατέρες, για να ιστορήσουν το Κυριακόν της σκήτης της Αγίας Άννης. Οι πτωχοί πατέρες δεν είχαν φυσικά χρήματα κι έτσι οι αγιογράφοι έφυγαν προς την πλευρά της Μεγίστης Λαύρας, προς μεγάλη λύπη των Αγιαννανιτών.


Στον δρόμον όμως συναντήθηκαν με πέντε "αλλιώτικους" ανθρώπους, οι οποίοι σ' ενέπνεαν καθώς τους κοίταζες.

- Ευλογείτε. είπαν οι αγιογράφοι. - Ο Κύριος, απήντησαν με μια φωνή οι πέντε και ρώτησαν: Ποιοι είστε και πού πάτε;

- Αγιογράφοι είμαστε και φεύγουμε άπρακτοι από την Αγιάννα, διότι δεν τα βρήκαμε με τους πατέρες οικονομικώς για να ιστορήσουμε το Κυριακό τους. Τότε ο ένας από τους πέντε που έμοιαζε επικεφαλής, είπε αυστηρά:  - Αυτά είναι ανήκουστα. Μα είναι δυνατό να ζητάτε μεγάλα χρηματικά ποσά από ακτήμονες πατέρες, όπως είναι όλοι οι μοναχοί; Είναι δυνατό; Να και οι τέσσερις εδώ αδελφοί μου, το ίδιο λέγουν. Συμφωνείτε Αυξέντιε, Ευγένιε, Μαρδάριε, Ορέστα;  -Και βέβαια, το αυτό φρονούμεν Ευστράτιε και ημείς! Οι δύο αγιογράφοι τα χρειάσθηκαν, γιατί κατάλαβαν πως είχαν να κάνουν με αγίους, οι οποίοι τους είπαν και τούτο:

- Να επιστρέψετε πάραυτα ν' αγιογραφήσετε το Κυριακό και ό,τι σας δώσουν οι πατέρες, να το πάρετε λέγοντας "να 'ναι ευλογημένο". τίποτ' άλλο. Επίσης στον αριστερό χορό ν' αγιογραφήσετε τους πέντε Μάρτυρας Ευστράτιον, Αυξέντιον, Ευγένιον, Μαρδάριον και Ορέστην.

Αμέσως μετά εξαφανίσθηκαν από τα έκπληκτα μάτια των δύο αγιογράφων, οι οποίοι κατασυγκινημένοι έκαναν και ξαναέκαναν τον σταυρό τους, καθώς επέστρεφαν στο Κυριακό το οποίον αγιογράφησαν εξαιρετικά, αφού βεβαίως ανέφεραν στους εμβρόνητους πατέρες της σκήτεως το θαύμα.

Η αγιογραφία των πέντε Μαρτύρων όπως τελικά έγινε

Απολυτίκιον
Ήχος δ'. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.

Η πενταυγής των Αθλοφόρων χορεία, τη των αγώνων νοητή δαδουχία, την οικουμένην άπασαν αυγάζει νοητώς, ο σοφός Ευστράτιος, Αυξεντίω τω θείω, Ορέστης και Μαρδάριος, και Ευγένιος άμα, ους ευφημούντες είπωμεν πιστοί, χαίροις Μαρτύρων, πεντάριθμε σύλλογε.


  ΥΓ) Σε ξενάγηση στο Κυριακό της Αγίας Άννας, οι εκεί υπεύθυνοι πατέρες εκείνης της χρονιάς μας είπαν ότι οι Άγιοι [δεν επετίμησαν τους αγιογράφους αλλά] υποσχέθηκαν να τους αποστείλουν αυτοί το ποσό που υπολειπόταν για να συμπληρωθεί το ζητούμενο και πράγματι αφού γύρισαν στο Κυριακό, έλαβαν την επόμενη ημέρα επιταγή από δωρητή, η οποία περιείχε ακριβώς το απαιτούμενο ποσό!
Τα είδαμε εδώ 

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η περίπτωση του Αγίου Μαρδαρίου ο οποίος για την αγάπη του Χριστού άφησε τη σύζυγο και τα παιδιά του, με την προτροπή μάλιστα της συζύγου του που πίστευε ακράδαντα στην πρόνοια Εκείνου στον οποίο θα πήγαινε ο σύζυγός της:
 «Ένας όμως απλός οικοδόμος, Μαρδάριος στο όνομα, βλέποντας τον  περιφανή αστέρα  Ευστράτιο να οδηγείται στο μαρτύριο, αφού κατήλθε στο δωμάτιο του σπιτιού του (κατοικούσε όπως φαίνεται σε κατακόμβη) λέγει στη γυναίκα του:  Βλέπεις, γυναίκα μου, τον κύριο της περιοχής μας, ο οποίος είχε τόσα χρήματα και περηφάνεια γένους και τόσο στρατό, πώς τα κατεφρόνησε όλα αυτά και πηγαίνει να γίνει θυσία ευπρόσδεκτη στο Θεό, για να αξιωθεί της βασιλείας των Ουρανών;
Εκείνη δε η ενάρετη γυναίκα του απεκρίθη: Τι σε εμποδίζει, σύζυγέ μου, να τον συνοδέψεις, για ν' αξιωθείς μ' αυτόν της αγαθής τελειώσεως; Εκείνος φόρεσε αμέσως το χιτώνα του, αγκάλιασε τα δυο του παιδιά και, αφού στάθηκε προς ανατολάς, προσευχήθηκε λέγοντας:
 

Δέσποτα Θεέ, Πάτερ Παντοκράτορ, Κύριε Υιέ Μονογενές, Ιησού Χριστέ και  Άγιον Πνεύμα, Μία Θεότης, Μία Δύναμις, ελέησόν με τον αμαρτωλόν και οις επίστασαι κρίμασι, σώσον με τον ανάξιον δούλον Σου ότι ευλογητός ει εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
Ας σημειωθεί πως η ευχή αυτή έχει συμπεριληφθεί σε ακολουθίες της Εκκλησίας μας, όπως του Μεσονυκτικού, των Ωρών κλπ.
»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου