Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Αφρικανοί ιερείς δημοσιεύουν ανοιχτή επιστολή για την αναγνώριση της σχισματικής OCU από τον Πατριάρχη.


17 Δεκεμβρίου 2019, Κένυα, Τανζανία, Ουγκάντα, Ζάμπια.

Αρκετοί Αφρικανοί ιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Πατριάρχη τους, Αλεξάνδρειας Θεοδώρου Β’, να αναγνωρίσει την σχισματική «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» και να μνημονεύει τον προκαθήμενό της Επιφάνιο Ντουμένκο στις Θείες Λειτουργίες.
Οι ιερείς σημειώνουν ότι ενώ η πλειονότητα των κληρικών και λαϊκών του Πατριαρχείου είναι Αφρικανοί, η δική τους γνώμη για το θέμα δεν ελήφθη υπόψη διότι δεν ζητήθηκε ποτέ.
Η επιστολή υπογράφεται από 27 ιερείς από την Κένυα, την Τανζανία, την Ουγκάντα και τη Ζάμπια, οι οποίοι θλίβονται από την απόφαση του Πατριάρχη τους και προσεύχονται να την αναθεωρήσει.
Το OrthoChristian έλαβε την ανοικτή επιστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το μήνυμα, «Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και αδελφές, με σεβασμό και ταπείνωση είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να σας γράψουμε για να εξηγήσουμε την άποψή μας και την απόφασή μας ως κανονική Εκκλησία και ιερείς στην Αφρική.»
Ολόκληρη η επιστολή:
Ανοιχτή Επιστολή Ορθόδοξων Αφρικανών Ιερέων
Με μεγάλη έκπληξη και αμηχανία, εμείς οι Ορθόδοξοι Αφρικανοί ιερείς, μάθαμε για την απόφαση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’ να αναγνωρίσει την λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».
Αυτή η ξαφνική απόφαση είναι αντίθετη από την θέση που κρατούσε προηγουμένως ο Πατριάρχης μας και θέτει σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες μεταξύ της Εκκλησίας μας και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επιπλέον, η αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών επικρίνεται από πολλές Τοπικές Εκκλησίες και σημαίνει διάσπαση από την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι Ορθόδοξοι Ουκρανοί.
Εξ όσων γνωρίζουμε, η απόφαση αυτή πάρθηκε χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του Αφρικανικού κλήρου, παρότι οι Αφρικανοί αποτελούν την πλειονότητα των κληρικών και ενοριτών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε την άποψή μας και να δηλώσουμε ότι δεν συμφωνούμε με την παραπάνω απόφαση. Σεβόμαστε τον Πατριάρχη μας και υπακούμε στους επισκόπους μας, αλλά όπως και πολλοί ιερείς, ακόμη και επίσκοποι, στην Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασαν τη διαφωνία τους με μια παρόμοια απόφαση αναγνώρισης των Ουκρανικών σχισματικών, πιστεύουμε ότι κι εμείς έχουμε ισάξιο δικαίωμα να εκφράσουμε την άποψή μας.
Λυπούμαστε για την απροσδόκητη απόφαση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και επιθυμούμε να την δούμε αναθεωρημένη.

Rev. Fr. Agapios Omukuba, Kenya
Rev. Fr. Ambrose Chavala, Tanzania
Rev. Fr. Anastasios Andrea, Tanzania
Rev. Fr. Antipas Odhiam, Kenya
Rev. Fr. Athanasios Oruk, Uganda
Rev. Fr. Athanasios Rukamunuga, Tanzania
Rev. Fr. Augustinus Batalingaya, Tanzania
Rev. Fr. Barnabas Woasim, Zambia
Rev. Fr. Barnabas Kalumuna, Tanzania
Rev. Fr. Bartholomew Mapalala, Tanzania
Rev. Fr. Charalambos Ocen, Uganda
Rev. Fr. Chrysostomos Sospeter, Tanzania
Rev. Fr. Constantine Shoki, Tanzania
Rev. Fr. David Lakwo, Uganda
Rev. Fr. Eleftherios Nchunguye, Tanzania
Rev. Fr. Eliakim Kulali, Kenya
Rev. Fr. Johannes Asonga, Kenya
Rev. Fr. John Jacob, Tanzania
Rev. Fr. Laurent Sakwa, Tanzania
Rev. Fr. Marcos Rugemalira, Tanzania
Rev. Fr. Paul Kagoma, Tanzania
Rev. Fr. Hieromonk Philaretos (Kimaro), Tanzania
Rev. Fr. Petros Theophanos, Tanzania
Rev. Fr. Polycarpos Uchenja, Tanzania
Rev. Fr. Stephen Rushenya, Tanzania
Rev. Fr. Theodoros Mutabazi, Tanzania
Rev. Fr. Archimandrite Zacharia (Enock), Tanzania


Μετάφραση Φαίη
Πηγή Orthodox Christianity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου