Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Ο Θεός μας αφυπνίζει κατά κύματα...


A drop of water falls in lake. close-up photo | Premium Photo


Τόσο καιρό οι περισσότεροι από εμάς περιμέναμε κάτι μεγάλο, τη θαυμαστή ενέργεια του Θεού που θα μας προστάτευε από τους εχθρούς της Ορθοδοξίας, που θα έλυνε την πολιορκία μας. Δεν λέω κάποια βήματα έγιναν, αλλά όχι αυτό το συνταρακτικό που περιμέναμε πολλοί. Μάλιστα διαφαίνεται στον ορίζοντα ότι ο κλοιός θα ξανασφίξει... αν όχι στο τριήμερο της Πεντηκοστής, από το φθινόπωρο...

Και το ερώτημα είναι γιατί; Τα "γιατί" ηχούν στα αυτιά μας, διότι εμείς βιαζόμαστε, θέλουμε εδώ και τώρα να ακουστούν οι προσευχές μας, ενώ ο Θεός προφανώς έχει άλλα σχέδια. Μας εκπαιδεύει να αποκτήσουμε υπομονή (Ὅν ἀγαπἀ Κύριος παιδεύει - Εβρ. ιβ΄ 6), μας εκπαιδεύει να μάθουμε να προσευχόμαστε πιο θερμά, μας δίνει ευκαιρίες να ομολογήσουμε. Σε ένα πρόσφατο κήρυγμα ένας άξιος ιερέας είπε ότι οι απαντήσεις του Θεού στην προσευχή μας είναι τρεις: 1. ναι, 2. όχι και 3. ΠΕΡΙΜΕΝΕ! 

Συμπληρωματικά στα παραπάνω συνειδητοποίησα λοιπόν το εξής: ο Θεός αφήνει την κατάσταση να χρονίσει... γιατί μας αφυπνίζει κατά κύματα, μας δίνει την ευκαιρία να αφυπνιστούμε όλοι οι δικοί Του. 

Μάλιστα αν διαβάσουμε τα ευαγγέλια βλέπουμε ότι το ίδιο έγινε και στο παρελθόν με την ανάσταση του Κυρίου. Πρώτα πίστεψαν οι Μυροφόρες, μετά οι Απόστολοι που αρχικά δυσπίστησαν και τελευταίος ο Θωμάς που εμφάνισε ακόμα μεγαλύτερη δυσπιστία. Αυτή την καλή δυσπιστία ΔΕΝ την καταδικάζει ο Κύριος και γι' αυτό δίνει σε όλους μας αρκετές ευκαιρίες. 

Το ίδιο θεωρώ κατά την ταπεινή μου άποψη ότι κάνει και τώρα. Πολλοί αδερφοί μας είναι δύσπιστοι με τις «θεωρίες συνωμοσίας» που θεωρούν ότι τους περιγράφουμε όταν εμφανιζόμαστε ιδιαίτερα σκεπτικιστές με τα κίνητρα της Κυβέρνησης και της Ιεραρχίας. Όμως, ο Κύριος επιτρέπει να γίνονται το ένα μετά το άλλο συμβάντα που αποκαλύπτουν την αλήθεια, που αφυπνίζουν τους δύσπιστους που έχουν καλή διάθεση... Φυσικά και δεν θα αφυπνιστούν όλοι, φυσικά και κάποιοι θα παραμείνουν τυφλοί. Αυτοί όμως που πρέπει να αφυπνιστούν, αυτοί που θα πρέπει να ανήκουν στο νέο πλήρωμα του σκάφους του Χριστού (όπως λέει και ο Μόρφου Νεόφυτος εδώ), αυτοί θα έχουν πολλές ευκαιρίες. Αν λάβουμε μάλιστα υπ' όψιν ότι εμείς δεν έχουμε την ταπεινότητα και το πνευματικό ανάστημα των Αποστόλων, ότι είμαστε βουτηγμένοι στα πάθη και στο κοσμικό φρόνημα, λογικά θα χρειαστούμε περισσότερες ευκαιρίες από Εκείνους...


Ας φροντίσουμε λοιπόν να έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά, ας φροντίσουμε να ακούμε περισσότερο τους αδερφούς μας εν Χριστώ και λιγότερο τα παπαγαλάκια των Μ.Μ.Ε. Ας αξιοποιήσουμε τον διάλογο, ας αξιοποιήσουμε θετικά το διαδίκτυο, ας αλληλεπιδράσουμε, ας έχουμε καλή διάθεση, ας μην θεωρούμε ότι η θέση μας είναι σίγουρα σωστή (αυτό φυσικά ισχύει και για τον γράφοντα...), ας ακούμε όλες τις θέσεις κι όλα τα επιχειρήματα και ας ζητάμε από τον Κύριο να μας φωτίζει ιδιαίτερα όταν Τον λαμβάνουμε μέσα μας με το Μυστήριο των Μυστηρίων, μέσω της Θείας Μεταλήψεως που τόσο πολεμείται στις μέρες μας και μάλλον θα πολεμηθεί πολύ περισσότερο και πιο ευθέως στο επόμενο διάστημα. Ο Διάβολος γνωρίζει ότι είμαστε πολύ αδύναμοι να αντισταθούμε από μόνοι μας, αλλά γνωρίζει ότι κι αυτός είναι πολύ αδύναμος να αντισταθεί στον Κύριο. Έτσι, θέλει να μας εμποδίσει πάση θυσία να ενωνόμαστε με τον Κύριο, ώστε να μην έχουμε σημαντικές αντιστάσεις.


Ας μάθουμε λοιπόν να κάνουμε υπομονή, ας αξιοποιήσουμε τα πνευματικά όπλα της προσευχής και της νηστείας, πάνω από όλα όμως ας αξιοποιήσουμε τα ΜΥΣΤΗΡΙΑ της ΜΙΑΣ, ΑΓΙΑΣ, ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ και ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, της ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ μας. Ας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Κύριό μας, ότι δεν θα επιτρέψει κάτι παραπάνω από αυτό που μπορούμε να σηκώσουμε, ας έχουμε την απόλυτη πίστη ότι θα τα οικονομήσει όλα έτσι ώστε (αν έχουμε τη διάθεση) να σωθούμε με τη Χάρη Του και με το απύθμενο Έλεός Του. Κι Εκείνος ξέρει πώς να το κάνει, διότι μας το είπε ξεκάθαρα: 

τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν 


Γεώργιος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου