Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Σήμερα 18/09/2018 εορτάζουν



Όσιος Ευμένιος ο θαυματουργός, επίσκοπος Γορτύνης, Αγία Αριάδνη, Όσιος Ρωμύλος της Ραβάνιτσας
  1. Ο Άγιος στάρετς Ιλαρίωνας της Όπτινα

     Ο στάρετς Ίλαρίων, προϊστάμενος της σκήτης, ήρθε στην "Οπτινα σε ηλικία τριάντα τεσσάρων ετών, όταν ήταν ήδη ώριμος άντρας.Ηταν μαθητής του στάρετς Μακαρίου. Στά προηγούμενα χρό­νια του είχε εμπνευστεί, επηρεαστεί καί καθοδη­γηθεί από ένα λαϊκό γέροντα, το Συμεών Κλίμιχ (+15 Απριλίου 1837), πού φημιζόταν ως άγιος άνθρωπος. 

    Ό Ίλαρίων γεννήθηκε στίς 8 Απριλίου 1805, ανήμερα του Πάσχα, στο Κλούτς. Οί γονείς του ήταν πολύ ευσεβείς άνθρωποι. Ό πατέρας του ήταν ράφτης καί συχνά ταξίδευε σε άλλες πόλεις, έτσι την ανατροφή του την ανέλαβε ή μητέ­ρα του. Ό Ροδίων, όπως ήταν το βαφτιστικό του όνομα, ήταν ένα ήρεμο παιδί, πράο καί ταπεινό. Από τότε πού ήταν επτά ετών ή μητέρα του του είχε πει πώς ό προορισμός του ήταν να πάει σε μοναστήρι, κάτι πού ό μικρός Ροδίων φαίνε­ται πώς είχε αποδεχτεί καί του άρεσε πολύ.

    Ή δουλειά του πατέρα του τους ανάγκασε πολλές φορές να μετακομίσουν σε διάφορες πόλεις. Έτσι έμεινε κατά και­ρούς στο Βορονέζ, στη Μόσχα, στο Σαράτωφ κλπ. "Ετσι στον Ροδίωνα δόθηκε ή ευκαιρία να επισκεφτεί όλα σχεδόν τα μοναστήρια των περιοχών αυτών καί να έρθει σε άμεση επαφή με το μοναχισμό.
    Μετά από ένα διάστημα ιεραποστολικής δράσης στον κόσμο, ό Ροδίων αποφάσισε ν' ασπαστεί το μοναχικό βίο, όπως είχε προβλέψει από τότε πού ήταν παιδί ή μητέρα του. Στην αρχή, κατά τα έτη 1837 καί 1838, έκανε διάφορα προσκυνηματικά ταξίδια. Επισκέφτηκε όλα σχεδόν τα μεγάλα μοναστήρια της εποχής καί κατέληξε στο μοναστήρι του Σάρωφ. Εκεί γνωρίστηκε με το γέροντα Ίλαρίωνα, πρώην μαθητή του άββα Ναζαρίου του Βαλαάμ. Εκείνος διέγνω­σε αμέσως το ζήλο καί τον πνευματικό προσανατολισμό του καί τον κατεύθυνε στην "Οπτινα...
                                 Ε Δ Ω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου