Κυριακή 19 Μαΐου 2019

100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων – Εκδηλώσεις Μνήμης (ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΕΥΖΩΝΕΣ)

Οι εκδηλώσεις μνήμης της ΠΟΕ σε Αθήνα και Πειραιά για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ανήμερα της 19ης Μαΐου, διοργανώνονται οι κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης της ΠΟΕ. Στις 08:00 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ποντίων θα τελεστεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών (ώρα 17:30) και με πορεία όλοι θα κατευθυνθούν στην πλατεία Συντάγματος.

Δείτε το βίντεο:


 Αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με τους Πόντιους Εύζωνες και φέτος.
Εκεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (ώρα 19:00) θα γίνει η αλλαγή της προεδρικής φρουράς με Πόντιους Εύζωνες προς απόδοση τιμών στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων. 

Αφού ακολουθήσουν χαιρετισμοί επισήμων, στο βήμα θα ανεβεί ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης συγγραφέας και αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ταμέρ Τσιλινγκίρ
Αργότερα θα κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο και θα ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει με την πορεία προς την τουρκική πρεσβεία και την επίδοση του ψηφίσματος.
Πηγή: http://www.pontos-news.gr/
 __________________________________________________


Στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Ιλίου την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 και ώρα 10:00 π.μ. θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον κ. Κωνσταντίνο Χολέβα.
Πηγή: https://www.pemptousia.gr/

______________________________________________________




Το πρόγραμμα της Κυριακής 19 Μαΐου προβλέπει:

Ώρα 09:45
Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Ομιλία του Δημάρχου Θερμαϊκού, κ. Γιάννη Μαυρομάτη.

Ώρα 10:30
Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ιστορικής Μνήμης του Δήμου Θερμαϊκού από το Δήμαρχο και εκπροσώπους τοπικών φορέων και συλλόγων.
Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
Ομιλία του πρώην Βουλευτή, κ. Λευτέρη Κωνσταντινίδη.
Εθνικός Ύμνος.

Την ίδια μέρα θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός από τις 08:00 μέχρι και τη δύση του ηλίου, φωταγώγηση όλων των δημοσίων καταστημάτων, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Με αφορμή τη θεσμοθετημένη από τη Διοίκησή του, πέντε χρόνια πριν, εκδήλωση και τη συμπλήρωση των 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Δήμαρχος, κ. Μαυρομάτης, τόνισε: «Μόνον όταν αναληφθούν οι ευθύνες για τις θηριωδίες που έγιναν σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών θα αποκατασταθεί η αλήθεια. 

Μόνο όταν αναληφθούν οι ευθύνες οι πολιτικές και εθνικές των εμπνευστών της γενοκτονίας θα φοβηθούν αρρωστημένα μυαλά να επαναλάβουν στο μέλλον αφανισμούς λαών, όχι απαραίτητα με αποτροπιαία γενοκτονία αλλά με άλλους τρόπους και γνωρίζετε: 

Αυτοί οι τρόποι είναι τόσοι μα τόσοι πολλοί…Τότε μόνο η φιλία που θέλουμε να υπάρχει με τις γείτονες χώρες και που θα βασίζεται στην αποδοχή των ιστορικών γεγονότων, θα είναι πραγματική».

Πηγή:  https://www.newn.gr/
To πήραμε από το ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου