Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ...


ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ «ΧΕΙΡΟΤΟΝΟΥΝΤΕΣ» ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ!
 
 

Ο μητροπολίτης Καλαμαριάς Ιουστίνος τέλεσε, λέει η είδηση, την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου του π. Αριστοτέλους Κωστοπούλου, στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Καλαμαριάς. Την χειροτονία τέλεσε κατά τα εν Ελλάδι ισχύοντα, δηλαδή εμφάνισε τον χειροτονούμενο ενώπιον του λαού για το «Άξιος».
Το «Άξιος» και η ένδυση των αμφίων γίνεται ενώπιον του λαού, πανηγυρικώ τω τρόπω… Στην συγκεκριμένη, όμως, χειροτονία είδαμε κάτι το απολύτως καινοφανές και απαράδεκτο. Σε μία φωτογραφία, η οποία δημοσιεύεται στο site της Μητροπόλεως, μία νέα κοπέλα – άραγε η πρεσβυτέρα; - κομίζει την ιερατική ζώνη για να την ενδυθεί ο νέος πρεσβύτερος. Και σε μία άλλη φωτογραφία ένας νεαρός λαϊκός, μαζί με κάποιον ρασοφορούντα, επίσης λαϊκό – δηλ. ντουέτο – δίνουν το φαιλόνιο στον χειροτονηθέντα, υψώνοντάς το, του μητροπολίτου μειδιώντος! Τα ιερά άμφια στις χειροτονίες δίνει μόνο ο Αρχιερεύς και κανείς άλλος! Σε όλα τα Τυπικά, αρχαία και νεώτερα, μόνον ο Επίσκοπος ενδύει τον χειροτονούμενο: «…ἐνδύει αὐτὸν… καὶ ζώννυσιν αὐτὸν… καὶ φορεῖ αὐτὸν τὸ φαιλόνιον… καὶ πάλιν λέγει ἐνεδύθη ὁ δοῦλος τοῦ Θεοῦ ὁ δεῖνα τὴν στολήν τῆς ἱερωσύνης…».  
 
 
 Ο Mητρ. Ιουστίνος εισάγοντας τους λαϊκούς στην διαδικασία της χειροτονίας, μάλλον διακωμωδεί το μυστήριο. Ας ελπίσουμε πως δεν θα επαναληφθεί μια τέτοια κραυγαλέα λειτουργική παρατυπία.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου