Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Θα προσφέρεται Θεία Κοινωνία και σε μη Ορθοδόξους οι οποίοι παντρεύτηκαν σε Ορθόδοξο Ναό, ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος


Θα προσφέρεται Θεία Κοινωνία και σε μη Ορθοδόξους οι οποίοι παντρεύτηκαν σε Ορθόδοξο Ναό, ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος
West Palm Beach, Fl. (GreekNewsOnline)
 
Μία έκπληξη επιφύλαξε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σ’ όσους παρακολούθησαν τη διάλεξή του, την πρώτη μέρα του Συνεδρίου της Ηγεσίας των 100, όπου απαντώντας σε ερώτηση, ανακοίνωσε – σύμφωνα με την ιστοσελίδα theorthodoxworld.com – ότι οποιοσδήποτε έχει νυμφευθεί σε Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να λάβει Θεία Κοινωνία, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι Ορθόδοξος.

Σημειώνοντας ότι το 50% όλων των ορθοδόξων στην Αμερική είναι προσήλυτοι (το ποσοστό είναι 25% στην Αρχιεπισκοπή μας), είπε.
«Κάθε πιστός γάμος είναι ένας θαυματουργός γάμος – ένα θαύμα της αγάπης του Θεού και ένα μυστήριο που γιορτάζεται με χαρά και αγκαλιάζεται με ευχαριστία. Είτε ο / η σύζυγος συνδέεται επίσημα με την Εκκλησία μέσω του χρίσματος, είτε όχι, είναι 100% μέρος της κοινότητάς μας και πρέπει να αγκαλιαστεί ως τέτοιο. Αν θέλουμε να είμαστε μια Εκκλησία που εξυπηρετεί αληθινά και αγκαλιάζει τους νέους μας ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε έναν τεχνολογικά προηγμένο και πλουραλιστικό κόσμο, πρέπει να αγκαλιάσουμε τους ξένους ανάμεσά μας – να τους κάνουμε να μην είναι πλέον ξένοι και να αγκαλιάσουμε όλα τα μέλη της κοινότητάς μας και της χώρας μας».
Αν και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είναι αφήσει υπονοούμενο στην τελευταία συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η εξέλιξη δεν ανακοινώθηκε από τη Σύνοδο που ρυθμίζει τέτοια θέματα, αλλά τον ίδιο προσωπικά. Να σημειωθεί ότι πληροφορίες φέρουν τον Αρχιεπίσκοπο να έχει ανακοινώσει σε συνάντηση με ιερείς νέο κώδικα αμφίεσής τους εκτός ναού. Η Greek News δεν γνωρίζει αν έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος.
 
…………………………….
 
Ο Ελπιδοφόρος Αμερικής διακηρύττει ανοιχτή Θεία Κοινωνία σε συζύγους που δεν είναι Ορθόδοξοι.
 
Ο προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, προκάλεσε αναταραχή στην χθεσινή έναρξη της 29ης ετήσιας διάσκεψης της Ηγεσίας των 100 (Leadership 100) στο θέρετρο «Breakers» στο Palm Beach της Φλόριντα.
Ο Ηγεσία των 100, γνωστή ως Archbishop Iakovos Leadership 100 Fund Incorporated, είναι μία εταιρεία που υποστηρίζει τις εθνικές υπηρεσίες της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής για την προώθηση της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.
Όπως αναφέρουν πολλοί συμμετέχοντες στο συνέδριο, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δήλωσε μπροστά σε δεκάδες παριστάμενους ότι όποιος έχει παντρευτεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να λάβει Κοινωνία στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ανεξάρτητα από το αν είναι Ορθόδοξος ή όχι.
Η δήλωση αυτή έγινε κατά την διάρκεια των ερωτήσεων στην ομιλία του.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία διδάσκει ότι μόνο τα βαπτισμένα και χρισμένα μέλη Της μπορούν να κοινωνήσουν, συνεπώς η δήλωση του Αρχιεπισκόπου προκάλεσε αναστάτωση σε πολλούς ανθρώπους.
Τον Οκτώβριο στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο είχε αναφερθεί στο θέμα των μικτών γάμων, υπονοώντας αυτό που ευθέως δήλωσε εχθές. Αφού σημείωσε ότι σχεδόν το 50% όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Αμερική είναι προσηλυτισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του 25% στην Ελληνική Αρχιεπισκοπή, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:
Έχοντας αυτό υπόψιν θα έκανα την εξής πρόταση: αντί να αποκαλούμε τους γάμους με μη Ορθόδοξους συζύγους «μικτούς γάμους», δεν θα είναι καλύτερα να αναφερόμαστε σε αυτούς ως «γάμους θαύματα»; Διότι οι γάμοι αυτοί είναι ο βασικός δρόμος που οδηγεί τους προσήλυτους στην Πίστη. Όπως λέει ο Απόστολος Παύλος: τί γὰρ οἶδας, γύναι, εἰ τὸν ἄνδρα σώσεις; ἢ τί οἶδας, ἄνερ, εἰ τὴν γυναῖκα σώσεις; (Α Κορ. 7,16)
Μιλώντας για τον γάμο που οδηγεί τους συζύγους να προσηλυτιστούν στην Ορθοδοξία, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συνέχισε να λέει:
Κάθε πιστός γάμος είναι ένας γάμος θαύμα – ένα θαύμα της αγάπης του Θεού και ένα Μυστήριο που εορτάζεται με χαρά και αγκαλιάζεται με ευχαριστία. Είτε ο / η σύζυγος συνδεθεί στην Εκκλησία με επίσημο τρόπο μέσω του Χρίσματος είτε όχι, παραμένουν 100% κομμάτι της κοινότητάς μας και πρέπει να αγκαλιάζονται ως τέτοιοι. Αν θέλουμε να είμαστε μια Εκκλησία που υπηρετεί αληθινά και αγκαλιάζει τους νέους μας ανθρώπους, που ζουν σε έναν τεχνολογικά προηγμένο και πλουραλιστικό κόσμο, πρέπει να αγκαλιάσουμε τους ξένους ανάμεσά μας – να μην είναι άλλο ξένοι και να αγκαλιάσουμε όλα τα μέλη της κοινότητάς μας και της Χώρας μας.
Προηγήθηκε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με την καινοτομία ότι θα επιτρέψει στους ιερείς που οι σύζυγοί τους απεβίωσαν ή τους εγκατέλειψαν να εισέλθουν σε δεύτερο γάμο, καταλύοντας την μακρόχρονη κανονική Παράδοση της Εκκλησίας.
Τον Οκτώβριο η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής στην Αμερική ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Κωνσταντινούπολη να επιτρέψει σε τρεις κληρικούς να εισέλθουν σε δεύτερο γάμο.
 
Μετάφραση Φαίη Τας Θύρας Τας Θύρας
 
 
ΣΧΟΛΙΟ: Καλό θα είναι να βγει ο ίδιος και να το διαψεύσει, καθότι δεν έχουμε τις ακριβείς δηλώσεις του αλλά αναφορές τρίτων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου