Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Γιατί, βρε πάτερ, να μη δίνουμε χρήματα στη Unicef;

Προκαταρκτική εξέταση για την οικονομική διαχείριση στο ελληνικό παράρτημα της Unicef
Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης

Κάθε φορά πού στά κηρύγματά μου ἤ στίς ὁμιλίες μου, ἐδῶ καί κάμποσα χρόνια, διατύπωνα τήν κάθετη θέση μου γιά τή Unicef καί γιά ἄλλους παγκόσμιους ὀργανισμούς, γιά θέματα φτώχειας, ὑγείας, ἰατρικῆς, πάντοτε μά πάντοτε γινόμουν δέκτης ἀρνητικῆς κριτικῆς. Συνήθως ἄκουγα εὐγενικά “μαλώματα” τοῦ τύπου: “Μά πάτερ, ἐνῶ εἶστε τόσο εὐαίσθητος, στό θέμα αὐτό σφάλλετε…”. Ποιό ἦταν τό σφάλμα μου; Ἁπλά βροντοφώναζα “μή δίνετε χρήματα σέ ὀργανισμούς ὅπως τή Unisef ἤ ὅπως…” καί ἀράδιαζα πληθώρα ἀπό παρόμοιους ὀργανισμούς παγκόσμιους καί ἐγχώριους. 
Κάποτε παρακολουθοῦσα στήν Κρατική τηλεόραση ἕναν τηλεμαραθώνιο γιά συλλογή χρημάτων ὑπέρ ἑνός ἑλληνικοῦ φιλανθρωπικοῦ καί καλά... ὀργανισμοῦ “ξεκοκαλίσματος” τῶν χρημάτων τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ. “Μη δίνετε, ἔλεγα καί ξανάλεγα, ἀλλοῦ... πᾶνε τά ἔσοδα.”
Παρακολουθώντας λοιπόν τό βράδυ ἐκεῖνο τόν τηλεμαραθώνιο, βλέπω πώς ἀνακοινώνεται σέ μία φάση μέ πανηγυρικό τόνο, τό τεράστιο ποσό πού συγκεντρώθηκε ἕως ἐκείνη τήν ὥρα. Καί ἐνῶ στρέφεται ὁ δημοσιογράφος στόν πρόεδρο τοῦ ἱδρύματος μέ ὑπερηφάνεια γιά τήν ἐπιτυχία, εἰσπράτει μία ψυχρολουσία ἀπό τόν μεγιστάνα “τῆς ἁρπαχτῆς”, πού ἀνάγκασε τό κανάλι νά καταφύγει ἄρον ἄρον σέ τηλεοπτικό διάλειμμα γιά διαφημίσεις. “Ε! Τί νά σοῦ κάνουν αὐτά πού μαζεύτηκαν, εἶπε ὁ “λύκος”, αὐτά δέ φτάνουν οὔτε γιά τή μισθοδοσία μας!!!”
Μαζί μέ ὅλα τά παραπάνω, πολλές φορές φώναζα πιό δυνατά νά μή δίνουν χρήματα στούς δίσκους τῶν Ναῶν, ὅταν κυρίως ἐπρόκειτο γιά ἐνίσχυση Πατριαρχείων μέ πρῶτο καί καλύτερο τῆς Κωνσταντινούπολης. “Τί δίνετε χρήματα στόν Πατριάρχη, τούς ἔλεγα. Μήπως γιά νά ἔχει τά μέσα νά ταξιδεύει στόν Πάπα καί στούς Προτεστάντες καί μέ τά χρήματά σας νά προδίδει τήν Πίστη; Νά ἔχει χρήματα γιά νά ξεπουλᾶ τό Πατροπαράδοτο Σέβας;”
Τέτοια καί ἄλλα τόσα ὁδήγησαν τούς δεσποτάδες καί τούς πατριάρχες νά ἐπιβουλεύονται τήν ἱερωσύνη μου. Ἀκόμα ὁδήγησαν καί ἕνα σωρό χαραμοφάηδες νά μέ συκοφαντοῦν. Ἀλλά μυαλό δέν ἄλλαξα, τά ἴδια λέω καί σήμερα πού ἐπιβεβαιώνομαι πανηγυρικά. Διαβάστε τό χάλι τους καί σκεφτεῖτε ἄν ἀξίζουν τή συνδρομή σας:

Αποκαλύψεις για το πού κατέληγαν τα χρήματα της Unicef - «Έξοδα σε νυχτερινά κέντρα της Ιταλίας, πλακάκια και ασημένια κηροπήγια»

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διασπάθισης χρήματος με εμπλεκόμενη την Unicef Ελλάδος καθώς τόσο το πόρισμα της έκθεσης της Deloitte, όσο και οι περιγραφές υπαλλήλου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef είναι αποκαλυπτικά.
Προκαταρκτική εξέταση για την οικονομική διαχείριση στο ελληνικό παράρτημα της Unicef
Όπως έγινε γνωστό, στο ελληνικό τμήμα της UNICEF το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που συγκεντρώνονταν πήγαινε τελικά στις τσέπες μερίδας προϊσταμένων, οι οποίοι για δεκαετίες απομυζούσαν τα χρήματα της οργάνωσης για να πλουτίζουν οι ίδιοι και οι στενοί συγγενείς τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, υπάλληλος που είχε σημαίνοντα ρόλο στην ανάδειξη του σκανδάλου με την υφαρπαγή τουλάχιστον 2.000. 000 ευρώ κάθε χρόνο από τα ταμεία του φιλανθρωπικού οργανισμού εξηγεί:
«Μέχρι και για ξέφρενη διασκέδαση σε νυκτερινό κέντρο στην Ιταλία, δίνονταν οι εισφορές των φιλάνθρωπων πολιτών προς την Unicef. Τα χρήματα που προορίζονταν για εμβόλια και τροφή σε παιδιά που τα είχαν απόλυτη ανάγκη, κατέληγαν μέχρι και για να αγορασθούν 35 ασημένια κηροπήγια, που έκαναν ως δώρα σημαντικά στελέχη της ελληνικής οργάνωσης σε γάμους».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Βήματος, άλλα χρήματα πήγαιναν σε πολυτελή ταξίδια, εξόδους σε ταβέρνες και αγορές οικιακού εξοπλισμού για τα σπίτια υπαλλήλων του ελληνικού γραφείου της Unicef. Τεράστια ποσά φέρεται να δίνονταν για να αγοραστούν πλακάκια μπάνιου και άλλα είδη ανακαίνισης, που αφορούσαν βεβαίως κατοικίες υπηρεσιακών παραγόντων.
«Εξαφανίστηκαν χορηγίες της τάξης των 340.000 ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών και υπέκρυπταν την απάτη με την βοήθεια συνεννοημένων λογιστών. Όταν ξεκίνησε ο έλεγχος και ήταν προφανές ότι τίποτα δεν μπορούσε να αποκρύβει, άρχισαν απειλές κατά της οικονομικής ελέγκτριας που αποτέλεσε την αρχή για την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Μάλιστα υπήρξε επίθεση και ξυλοδαρμός της σε μία σύσκεψη. Στη συνέχεια επιχείρησαν να αμφισβητήσουν το πτυχίο της και άρχισαν, υποτίθεται, να ρωτούν πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς του δημοσίου για να επαληθεύσουν, χωρίς επιτυχία, την πλαστότητά του» σημειώνει ο συγκεκριμένος υπάλληλος στο Βήμα.
Σε κάθε περίπτωση οι ατασθαλίες προέκυψαν και από πόρισμα της εταιρείας Deloitte που διενήργησε τον έλεγχο για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς και ύστερα από εντολή των κεντρικών γραφείων της Γενεύης.
Η άκρη του νήματος βρέθηκε με την προκήρυξη της θέσης του οικονομικού διευθυντή, το καλοκαίρι του 2016. Η γυναίκα που επελέγη για τη θέση ανάμεσα σε 90 υποψηφίους και μετά από πολλές συνεντεύξεις που έγιναν και στα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης στη Γενεύη, ξεκίνησε να ερευνά τα οικονομικά του ελληνικού τμήματος.
Η Unicef στην Ελλάδα συγκέντρωνε περίπου 4.5-5 εκατ. ευρώ ετησίως, τα περισσότερα από δωρεές. Κύρια διαπίστωση ήταν ότι ενώ όλες οι εθνικές επιτροπές είχαν την υποχρέωση να αποδίδουν το 70% στη Γενεύη και στην βοήθεια για εκατομμύρια παιδιά και το 30% να πηγαίνει στα λειτουργικά τους έξοδα, στην Ελλάδα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.
«Όταν άρχισα να εργάζομαι δέχθηκα προσκλήσεις από παλαιούς υπαλλήλους της εταιρείας για να φάμε μαζί και να γνωρισθούμε. Στην πορεία, μου έκαναν διάφορες προτάσεις για παράνομα οικονομικά οφέλη ή να μου δώσουν και ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ για να κατοχυρώσω την οικογένειά μου. Όμως οι έλεγχοι που άρχισαν να γίνονται αποδείκνυαν το εύρος των απατών. Όλοι ήταν υψηλόμισθοί ενώ υπήρχαν άτομα στις οικονομικές υπηρεσίες που έπαιρναν επίδομα ανθυγιεινού επαγγέλματος και ειδικών συνθηκών
Μας είχε εντυπωσιάσει ότι παντού εμφανίζονταν να τοποθετούνται μεγάλες ποσότητες με πλακάκια, δείγμα ότι και εκεί υπήρχε κόλπο διασπάθισης χρημάτων.
Επιπλέον, δεν φαίνεται να είχαν καταχωρισθεί χρήματα παλιότερης χορηγίας του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία παρελάμβαναν, τμηματικά, υπάλληλοι της ελληνικής Επιτροπής. Ακόμη έκλεβαν χρήματα από τα ποσά που δίνονταν για τα καύσιμα των ΙΧ. Όταν έμαθαν οι υπεύθυνοι των κεντρικών γραφείων στην Γενεύη, τι συνέβαινε στην Ελλάδα, μας έλεγαν ότι αυτά δεν είχαν συμβεί ούτε στην Αφρική».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου