Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Καθηγητής Ιατρικής Ι. Κουντουράς: Ο κ. Μόσιαλος, είναι ανενημέρωτος ως προς διεθνή επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια από τη μετάδοση της Θ. Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων!


 
 
* * *

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Ε. Μόσιαλος αναφερόμενος στο άκρως σοβαρό υπαρξιακό θέμα του Μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας, αποφάνθηκε: “Η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει (η Θεία Κοινωνία) να αποφευχθεί με τη σημερινή της μορφή, μέχρι να έχουμε ασφαλές εμβόλιο”…
Για να διαπιστώσω πού στηρίζει επιστημονικά αυτή την άποψή του με την επιστημονική ιδιότητα που τον χαρακτηρίζει (καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και σύμβουλος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του Covid-19), προχώρησα στην ακόλουθη αυτονόητη, αυστηρώς επιστημονική, αντικειμενική προσέγγιση:
Ανέτρεξα στο pubmed και με τις αναφερόμενες λέξεις κλειδιά «Mossialos Ε.» διαπίστωσα ότι από τις 160 δημοσιευμένες μελέτες του, 2 μελέτες (μία ανασκόπηση και ένα Editorial) αναφέρονται στον COVID-19∙ σ΄ αυτές ο κ. M.E. με άλλους συγγραφείς αναλύουν αποκλειστικά τις οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19. Θεωρώ ότι ορθώς εκφράζει τη γνώμη του ο κ. Μ.Ε. λόγω της ειδικότητάς του μέχρις εδώ.
Προφανώς οφείλει να γνωρίζει ο  κ. Μ.Ε. ότι αυτές οι οικονομικές και άλλες σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις αποτελούν συνέπεια των κανόνων παρατεταμένης απομόνωσης του κοινωνικού συνόλου πιστών ή θεωρούμενων απίστων. Επιστημονικά σύγχρονα ντοκουμέντα βεβαιώνουν ότι οι συνθήκες της κατ’ οίκον απομόνωσης,  ιδίως όταν δεν έχουν επιστημονικά ερείσματα, προκαλούν, εκτός από τις αναμενόμενες οικονομικές στερήσεις λόγω έλλειψης εργασίας,  σοβαρές κοινωνικές και ψυχολογικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών παρενεργειών από τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας.
Σχετικά επιστημονικά σύγχρονα δεδομένα δείχνουν ότι όλες αυτές οι οικονομικές και κοινωνικο-θρησκευτικές παθολογίες απομόνωσης σχετίζονται με αυξημένη θνητότητα στο 1/3 του πληθυσμού  με ιδιαίτερη επίπτωση τη θνησιμότητα στον νεότερο πληθυσμό κάτω των 65 ετών (Brooks SK, et al. The psychological impact of quarantine and how to reduce it: rapid review of the evidence. Lancet. 2020; 395(10227):912-920, Holt-Lunstad J, et al.  Loneliness and social isolation as risk factors for mortality: a meta-analytic review. Perspect Psychol Sci 2015;10:227-37). 
Επομένως, επειδή ο κ. M.E. είναι πλήρως ανενημέρωτος όσον αφορά στα σχετικά διεθνή επιστημονικά δεδομένα που βεβαιώνουν την ασφάλεια από τη μετάδοση της Θείας Κοινωνίας, τον συμβουλεύω να ανατρέξει στοιχειωδώς π.χ. στην πολύ πρόσφατη επιστολή ιατρών με τίτλο “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ”, η οποία κοινοποιήθηκε και στον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Εκεί θα βρει συνημμένο έναν  από τους συνδέσμους που αναφέρεται και στις διεθνείς επιστημονικές μελέτες, οι οποίες  βεβαιώνουν την ασφάλεια από τη μετάδοση της Θ. Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων! Παρακαλώ να τις μελετήσει προσεκτικά. Τοποθετήθηκε –πιστεύω- αυθαίρετα και εκτίθεται σε τοπικό και διεθνές επίπεδο λόγω ελλείψεως σχετικού επιστημονικού ‘‘background” (υπόβαθρου). Στη συνάφεια αυτή υπενθυμίζω και τον σχετικό ρόλο που ασκεί η διεθνής Επιστημονική Επιτροπή Ηθικής (Ελσίνκι).
Τέλος, όσον αφορά στην επικέντρωσή του στο εμβόλιο, επειδή είναι επίσης ανενημέρωτος, τον συμβουλεύω, μεταξύ άλλων παραμέτρων, να μελετήσει για παράδειγμα το διεθνές ακρωνύμιο ADE που σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα επιδημιολογίας, σχεδιασμού και εφαρμογής εμβολίου  με συνοδό δυνητική είσοδο του ιού εντός των κυττάρων, αυξημένη μολυσματικότητα και δραστηριοποίηση της νόσου, ασυμβατότητες-παρενέργειές του σχετιζόμενες π.χ. και με  Τh-17 ανοσιακές απαντήσεις, που εμπλέκονται στις πνευμονικές επιπλοκές του COVID-19. Κατά συνέπεια, παρακαλώ να μην προτρέχει, αλλά να είναι “βραδύς εις το λαλήσαι”, επιστημονικά.
Αναμένω ένα επιστημονικό feedback αναίρεσης ή και πιθανής δυνητικής ισχυροποίησης των λεγομένων του τα οποία, όπως τεκμαίρω ίσαμε σήμερα στο pubmed, δεν διαθέτει. Στηρίζεται μάλλον σε φληναφήματα συρμού, παρασύρεται κι αδικεί τον εαυτό του, ενώ δεν του αρμόζει∙ αντίθετα στο οικονομικό πεδίο φαίνεται σοβαρό πρόσωπο, κι έχει αποσπάσει τη συμπάθειά μου.
 
Υποσημειούμαι
 
Ι. Κουντουράς,
Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
 
Υ.Γ.: Παραφράζοντας σχετικούς στίχους, τέτοιες ανεύθυνες τοποθετήσεις μου θυμίζουν το ακόλουθο: Ας παύσει επιτέλους αυτός ο φλύαρος λαός να ταλαιπωρεί, να τραυματίζει την επιστημονική γλώσσα!
 
 
 
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΟ «Σάλπισμα Ζωής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου