Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της για τα Θρησκευτικά;

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών είναι ξεκάθαρο. Η Ν.Δ. αναδεικνύεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το προηγούμενο διάστημα της προεκλογικής περιόδου αλλά και πριν από αυτή σημαίνοντα στελέχη της Ν.Δ. είχαν τοποθετηθεί για το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών σε σχέση μάλιστα με τις δύο τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ που ακύρωσαν τα «νέα Θρησκευτικά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Μάλιστα για το θέμα είχαν παρέμβει δημόσια τα πρόσωπα που συγκροτούσαν τον Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. δηλαδή η Τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Χρήστος Κέλλας αλλά και πολλά άλλα στελέχη. Παραθέτουμε στο τέλος της παρούσας παρέμβασης τους σχετικούς ηλεκτρονικούς συνδέσμους.
Το κρίσιμο για τη νέα κυβέρνηση είναι εάν θα υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα εγκαίρως ώστε οι δικαστικές αποφάσεις να εφαρμοστούν στην πράξη και το μάθημα των Θρησκευτικών να υπηρετήσει και πάλι τον υψηλό σκοπό που συνταγματικά προβλέπεται και είναι η ανάπτυξη της θρησκευτικής χριστιανικής συνείδησης των μαθητών. Άμεσα θα πρέπει:

  1. Να εκδοθεί νέα Υ.Α. που θα καταργεί την ισχύουσα Υ.Α. Γαβρόγλου για το Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά  σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις αποφάσεις του ΣτΕ.
  2. Να αποσταλεί στα σχολεία οδηγία απόσυρσης των Φακέλων Μαθήματος για τα Θρησκευτικά που έχουν αποσταλεί ήδη στα σχολεία.
  3. Η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών μπορεί να στηριχτεί καταρχήν στα ήδη υπάρχοντα βιβλία Θρησκευτικών που παραμένουν αναρτημένα στο Ψηφιακό Σχολείο. Επιπλέον είναι δυνατόν να δρομολογηθεί η εκτύπωση τους και η αποστολή στα σχολεία εντός εύλογου χρόνου.
  4. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί μια πραγματική αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών σε στενή συνεργασία αφενός με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) που εκπροσωπεί την συντριπτική πλειονότητα των Θεολόγων καθηγητών και αφετέρου με τη Διοικούσα Εκκλησία.
  5. Τέλος, κρίσιμη είναι η απόφαση επιλογής προσώπων τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στο ΙΕΠ που θα είναι υπεύθυνοι για τη θρησκευτική εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία. Εάν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες αλλαγές στα πρόσωπα καμία αλλαγή δεν θα μπορέσει να καρποφορήσει.
Ως ιστολόγιο θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις ελέγχοντας τις σχετικές αποφάσεις της νέας κυβέρνησης. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ούτε λησμονούμε όσα έχουν συμβεί (και σε πολιτικό επίπεδο) στα 12 περίπου χρόνια πορείας του ιστολογίου μας. Στην παρούσα πολιτική συγκυρία οφείλουμε καταρχάς να υπενθυμίσουμε τις δηλώσεις των στελεχών της  νέας κυβέρνησης για το μάθημα μας.
 

Ο Τομέας Παιδείας της Ν.Δ. φέρνει στη Βουλή το θέμα των εγχειριδίων του μαθήματος των Θρησκευτικών

 

Νίκη Κεραμέως, Η ύλη και η φιλοσοφία του Νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά έχουν κριθεί ως αντίθετα προς το Σύνταγμα και τους νόμους, με αποφάσεις του ΣτΕ

Χρήστος Κέλλας, αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ: "Απορρίπτουμε τη λογική της απερχόμενης Κυβέρνησης, που προήγαγε την καθιέρωση της θρησκειολογίας αντί των Θρησκευτικών"


Κοινή Δήλωση Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τα θρησκευτικά


Μάκης Βορίδης, Το κίνητρο για την πρωτοβουλία αναθεώρησης του Άρθρου 3 του Συντάγματος βρίσκεται στην απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε τα Θρησκευτικά Φίλη


Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά Φίλη -Γαβρόγλου


Έλενα Ράπτη, υπ.βουλευτής Ν.Δ.: "Θέλω το παιδί μου να διδαχθεί στα Θρησκευτικά τη θρησκευτική του πίστη"


Ερώτηση του βουλευτή Α΄ Πειραιά της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Κατσαφάδου για τα Θρησκευτικά


Η Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως για τα Θρησκευτικά


Μάξιμος Χαρακόπουλος, Και μετά την απομάκρυνση Φίλη εμμένουν στην αλλαγή των θρησκευτικών με μάθημα θρησκειολογίας - και αυτό πλέον προαιρετικό


Κώστας Βλάσης, βουλευτής Ν.Δ.:Η επαναφορά της ύλης σε Ιστορία και Θρησκευτικά θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας


Η Νίκη Κεραμέως για τα Θρησκευτικά


Γιώργος Κατσιαντώνης, Βουλευτής Ν.Δ. προς Γαβρόγλου: «Εφαρμόστε άμεσα τις αποφάσεις τουΣτΕ για τα Θρησκευτικά»


Ο Αν. Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας για απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά


Αναφορά του βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρου Καράογλου ενάντια στα "νέα" Θρησκευτικά


Ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Κατσανιώτη για τα Θρησκευτικά


Κώστας Τασούλας, Να συνεχίσει το μάθημα των θρησκευτικών ως έχει


Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τα Θρησκευτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου