Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Άγιος Παΐσιος – Ηγούμενοι υπάρχουν πολλοί, Παρθένιος κανένας.

ΟΤΑΝ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ ΕΠΙΣΚΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΚΙΕΒΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ [ΒΙΝΤΕΟ]

Την ώρα που το κακό δουλεύει απαύστως και μας διατυμπανίζει τα ‘επιτεύγματά’ του από τα ΜΜΕ και τους εγκάθετους πολιτικούς, ένας άλλος κόσμος, όμορφος και γλυκύς κόσμος, υπάρχει γύρω μας και δουλεύει και αυτός απαύστως, ταπεινά και απαλά χωρίς τυμπανοκρουσίες και θριαμβολογίες για την αληθινή ελευθερία, για το καλό και την αγάπη που μας δίδαξε ο Ιησούς Χριστός.
Εμείς όμως δεν πρέπει να μαθαίνουμε για αυτά γιατί απαγορεύεται να αναθαρρήσουμε, απαγορεύεται να ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο εκτός από τη μαυρίλα τους. Εμείς πρέπει να υποβαλλόμαστε ολημερίς στην διαβολική έπαρση και βαβούρα της ‘νέας εποχής’, στους δημοφιλείς της καλλιτέχνες, στα εκσυγχρονιστικά νομοσχέδια που θα μας κάνουν, λέει, ανθρώπους και στις συνταγές μαγειρικής και ΜΚΟτζίδικης αγάπης (συνταγή κι αυτή).

Εάν επρόκειτο για ένα ‘happening’ με πρωταγωνιστή κάποιον κουλτουριάρη καλλιτέχνη ή κάποια χρηματοδοτούμενη νεοταξική ‘αντιρατσιστική’ οργίλα, να είμαστε σίγουροι ότι θα το είχαμε μάθει, θα είχε απασχολήσει εκτενώς τα δελτία ειδήσεων, τα κοινωνικά δίκτυα και τα κουτσομπολίστικα περιοδικά. Δεν ήταν όμως. Ήταν ο απλός, ο γλυκύτατα απλός και αληθινός Ηγούμενος Παρθένιος, ο άνθρωπος για τον οποίον ο Άγιος Παΐσιος είχε πει «Ηγούμενοι υπάρχουν πολλοί, Παρθένιος κανένας.», σε περιοδεία σε τρεις χώρες της Ορθόδοξης Ανατολής με τα Τίμια Δώρα των μάγων.
Έψαξα να βρω για τον Γέροντα Παρθένιο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος, γιατί ήθελα πολύ να καταλάβω με ζωντανό παράδειγμα το πρότυπο του ανθρώπου που ο Άγιος Παΐσιος μας προτρέπει να μιμούμαστε και συγκινήθηκα κατάβαθα όταν ανακάλυψα την ενσαρκωμένη απλότητα και αγαθότητα. Λόγος αληθινός, καρδιακός, βιωματικός, χωρίς περιτυλίγματα, φρου φρου και αρώματα. Ένοιωσα πραγματικά υπερήφανη και ως Ελληνίδα που αυτός ο άνθρωπος μεταφέρει στον κόσμο μηνύματα αλήθειας, ελπίδας και αγάπης από την Ελλάδα μας.
Ο Γέροντας Ηγούμενος Παρθένιος κατάγεται από πολυμελή αγροτική οικογένεια, χωρίς ‘έπαθλα’ και πανεπιστημιακές γνώσεις. Η αγνή του απλοϊκή καρδιά προσέλκυσε την αγάπη της Παναγίας και από πολύ μικρός (περίπου 15 ετών) κλήθηκε από Αυτήν να γίνει μοναχός. Έκτοτε, τον συνοδεύει απαύστως στο δύσκολο έργο του και λύνει όλα τα προβλήματά του.
Ο Γέροντας Παρθένιος δεν ήθελε ποτέ να γίνει Ηγούμενος, δεν του άρεσε να βρίσκεται στην πρώτη θέση, περιγράφει μάλιστα τα χρόνια του ως υποτακτικός ως τα πιο ονειρεμένα. Διόλου περίεργο, θα πει κανείς, γιατί η Θεία Πρόνοια τα έφερε έτσι ώστε να γίνει αυτός Ηγούμενος και μάλιστα με την ομόφωνη ψήφο όλων των Πατέρων. Ταπεινοί άρχοντες και ταπεινά έργα, κάτι διαμετρικά αντίθετο από αυτό που βλέπουμε με τους κοσμικούς αλαζόνες ‘ηγέτες’ και τα φανταχτερά -μετά τυμπανοκρουσιών- έργα τους. ‘Πλούσια’ στην όψη, φτηνά και καταστροφικά στην ουσία. Αξιοσημείωτο είναι το περιστατικό που διηγείται στο βίντεο όπου η δυσκολία του να εκτελέσει τα διοικητικά καθήκοντα της Ιεράς Μονής ξεπεράστηκε με έναν θαυματουργικό τρόπο με τη βοήθεια της Παναγίας. Σε αυτό το περιστατικό ο Γέροντας Παρθένιος περιγράφει  με τα απλά του λόγια αυτήν την καταλυτική, για όλα τα πράγματα που μας περιβάλλουν,  αναδυόμενη ουσία που δεν βλέπουμε διόλου στα έργα των κοσμικών ‘ηγετών’. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η οικειότητα με την οποία αναφέρεται συνεχώς στην Παναγία, «η Κυρά μας η Παναγία», αλλά και η συγκίνηση που τον πλημμυρίζει κάθε φορά που αναφέρεται στο όνομά Της.
Τον Ιανουάριο του 2014, οι μοναχοί της Ιεράς Μονής του Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους με επικεφαλής τον Ηγούμενο Γέροντα Παρθένιο συνόδευσαν τα Τίμια Δώρα των μάγων που φυλάσσονται στη Μονή σε τρεις χώρες της Ορθόδοξης Ανατολής, στη Ρωσσία, τη Λευκορωσσία και την Ουκρανία. Στο ταξίδι τους αυτό, χιλιάδες κόσμου συνέρρεε στον κάθε τους σταθμό για να προσκυνήσει τον ιερό θησαυρό και να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις.
Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε την ομιλία του καθηγουμένου της Ι.Μ. Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτη Παρθενίου στον τελευταίο σταθμό στο Κίεβο της Ουκρανίας. Η ομιλία έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Sobornaya» του νέου Καθεδρικού Ναού Αναστάσεως Χριστού με την υποστήριξη του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών περιηγήσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας (Pilgrimage Center).
Από την αρχή έως το 10:07, ο Ηγούμενος Παρθένιος εξιστορεί πως έφτασαν τα Τίμια Δώρα στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος.
Από το 11:07 έως το 29:35, ο Ηγούμενος Παρθένιος εξιστορεί πως τον κάλεσε η Παναγία να γίνει μοναχός.
Από το 34:27 έως το 56:52, ο Ηγούμενος Παρθένιος εξιστορεί πως τον βοήθησε η Παναγία να εκτελέσει τα διοικητικά του καθήκοντα.
Από το 59:09 και πέρα, ο Ηγούμενος Παρθένιος μιλά για τα σύγχρονα προβλήματα στην κοινωνία μας και πως πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Γέροντας Ηγούμενος Παρθένιος. Τα πάντα μιλούν σ’ αυτόν τον άνθρωπο. Τα πονεμένα μάτια του, η τρεμάμενη φωνούλα του, ο απλός του τρόπος.
Απολαύστε τον!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου