Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Καλό Παράδεισο, Καλή Ανάσταση αγαπημένε μας π. ΓεώργιεΘ. Μαλκίδης 

Έφυγε από τη ζωή αυτή πριν από λίγο σε ηλικία 79 ετών σήμερα, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου ο π. Γεώργιος Μεταλληνός.

Ο π. Γεώργιος υπήρξε Καθηγητής Θεολογίας και συγγραφέας δεκάδων  βιβλίων.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940 όπου και ολοκλήρωσε τη φοίτηση του στις εγκύκλιες σπουδές (1958).

Από το 1964 έως το 1967 σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε τα πτυχία θεολογίας και Φιλολογίας.

Με την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δυτική Γερμανία (στα πανεπιστήμια Βόννης και Κολωνίας), όπου και διέμεινε μέχρι το 1975.

Ενδιάμεσα πραγματοποίησε σπουδές και αρχειακές έρευνες στην Αγγλία.

Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας – Ιστορίας (Κολωνία).

Από το 1984 ήταν καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας «Ιστορία του Πνευματικού Βίου κατά την μεταβυζαντινή περίοδο», «Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας» και «Βυζαντινή Ιστορία».

Διετέλεσε Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής από το 2004 έως το 2007, οπότε και αφυπηρέτησε, Ομότιμος πλέον Καθηγητής της Σχολής.

Την ποιμαντική του δραστηριότητα αναπτύσσει στον πανεπιστημιακό Ναό του Αγίου Αντίπα στο χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής.

Το 2015 βραβεύτηκε με το Μακεδονικό Βραβείο για το συνολικό του έργο.

Υ. Γ. Με το  σπουδαίο Ιερέας, Καθηγητή και Άνθρωπο π. Γεώργιο Μεταλληνό  είχα συνεργαστεί πολλές φορές. Μεταξύ των άλλων, θα μου μείνει αξέχαστη η ημερίδα στο ιστορικό Διδυμότειχο για το Έθνος μας, μαζί με τον επίσης αείμνηστο Καθηγητή μου Νεοκλή Σαρρή.


Είναι σίγουρο ότι ο π. Γεώργιος τίμησε με πίστη και αφοσίωση το ράσο και την ευθύνη που φέρει η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός και για αυτά θα μείνει στη Μνήμη μας. 

Καλό Παράδεισο, Καλή Ανάσταση αγαπημένε μας π. Γεώργιε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου