Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Αρχιμ. Σάββας Αγιορείτης – Τι πρέπει να κάνουμε όταν εμπαίζεται η Θεία Λειτουργία με τους αβάπτιστους Ουκρανούς που παριστάνουν τους παπάδες.


Όταν επιτρέψει σε έναν αιρετικό ένας παπάς, ένας δεσπότης Ορθόδοξος..,  Όταν επιτρέψει σε έναν αιρετικό, γιατί αυτοί είναι αιρετικοί δεν είναι Ορθόδοξοι, γι’ αυτό και είναι και ακοινώνητοι. «Ακοινώνητος», δηλαδή δεν του δίνουμε Θεία Κοινωνία, άσχετα αν στο εξωτερικό -το ξέρω πολύ καλά- τους δίνουν. Κακώς, κάκιστα. Λοιπόν. Αν του δώσει να κάνει κάτι, αυτός πρέπει να καθαιρεθεί. Ο ιερέας που επιτρέπει σε κάποιον αιρετικό να κάνει κάτι... Βάσει τους Κανόνες.

Όπως και αυτοί που τώρα συλλειτουργούν με τους Ουκρανούς, οι οποίοι σας είπα, όχι παπάδες δεν είναι, όχι δεσποτάδες, επίσκοποι δεν είναι, είναι αβάπτιστοι οι άνθρωποι. Θέλουν βάπτισμα και παριστάνουν τον παπά. Είναι δηλαδή μαϊμού παπάς και μαϊμού δεσπότης.
Όταν λοιπόν ο Επίσκοπός μας τον στήνει μπροστά στην Αγία Τράπεζα και κάθεται δίπλα του, ξέρετε τι λένε οι Ιεροί Κανόνες γι’ αυτό το πράγμα; Πρέπει να καθαιρεθεί αυτός που επιτρέπει αυτό το πράγμα. Βάζει έναν αβάπτιστο να παριστάνει τον παπά και να κάνει μια κωμωδία, ένα θέατρο και να το λέει Θεία Λειτουργία. Και να εμπαίζει τον Θεό και τους ανθρώπους. 
Αυτός πρέπει να καθαιρεθεί και ο λαϊκός που κάθεται από κάτω πρέπει να αφοριστεί. Προσέξτε. Φταίει και ο λαϊκός γιατί πρέπει να γνωρίζει, πρέπει να ενδιαφέρεται. Εγώ τα ‘μαθα. Πως τα ‘μαθα; Και πολλοί από εσάς τα μαθαίνουνε. Εγώ ξέρω λαϊκούς που τα ξέρουν αυτά που σας λέω τώρα. Να έχουμε ενδιαφέρον να τα μάθουμε. Μπορούμε. Υπάρχει πηγή. Στο διαδίκτυο μπορείτε να τα βρείτε αυτά που σας λέω. Υπάρχουν οι Ιεροί Κανόνες που το λένε αυτό το πράγμα.
Αν συλλειτουργήσεις και ακόμη και αν μνημονεύεις έναν αιρετικό, έναν σχισματικό. Πολύ περισσότερο έναν αβάπτιστο και να τον θεωρείς παπά. Πρέπει να καθαιρεθείς αν είσαι κληρικός. Και αν είσαι λαϊκός αφορίζεσαι όταν συμμετέχεις σε αυτήν την λειτουργία. Γι’ αυτό θα έχετε κι εσείς το νου σας να μην πηγαίνετε πλέον απρόσεκτα σε όποια λειτουργία πηγαίνετε.
Αν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι δηλαδή που λειτουργούν εκεί και το καταλάβετε, θα πρέπει πάραυτα να φύγετε γιατί δεν γίνεται Λειτουργία. Και ένας κληρικός -γιατί μπορεί να βρεθεί και ένας κληρικός και ένας δεσπότης ακόμα- και στην ώρα της λειτουργίας να του πούνε, ξέρεις αυτός είναι Ουκρανός, είναι σχισματικός, είναι αβάπτιστος. Πρέπει επί τόπου να βγάλει τα άμφιά του και να φύγει. Γιατί δεν υπάρχει Λειτουργία. Υπάρχει εμπαιγμός του Θεού. Καταλάβατε; Και μάλιστα να φύγει επιδεικτικά. Να τον δει όλος ο κόσμος. Όχι αθόρυβα. Να διαμαρτυρηθεί δηλαδή.

***
Απομαγνητοφώνηση Φαίη
Tας Θύρας τας Θύρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου