Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Όταν ο άνθρωπος γίνεται δεκτικός της Χάριτος του Θεού, τα μεγαλύτερα θαύματα μπορούν να συμβούν... Άγιος Γελάσιος ο μίμος (27 Φεβρουαρίου)


Αποτέλεσμα εικόνας για Άγιος Γελάσιος ο μίμος

Φώτισμα μέλλων ἐκγελᾶν, γελᾷς πλάνην,
Πλυθεὶς δὲ Γελάσιε, ἐκτέμνῃ κάραν.


Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ

 Ο Γελάσιος (είναι γνωστός και ως Γεννάσιος) ήταν και στ΄όνομα και στη ζωή του γελάσιος. Προκαλούσε σε όλους το γέλιο και την ευθυμία με τα καμώματά του. Ήταν μίμος, δηλαδή κωμικός ηθοποιός. Μια φορά, ενώ ήταν καιρός διωγμού, είπαν στο Γελάσιο να περιπαίξει τους χριστιανούς, κάνοντας πως είναι κατηχούμενος. Αυτός έβαλε άσπρα ρούχα, μπήκε σε μια κολυμβήθρα κι έκαμνε πως βαπτίζεται. Και γελούσαν οι παρευρισκόμενοι ειδωλολάτρες.
Ενώ έριχνε νερά πάνω του έλεγε : «Βαπτίζεται ο δούλος του Θεού Γελάσιος εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, Αμήν». Μόλις όμως το είπε τρεις φορές σοβαρεύτηκε απότομα.
«Τώρα είμαι Χριστιανός» ! είπε. Ένοιωσε τη χάρη του Θεού πάνω του εκείνη τη στιγμή. Ήταν φαίνεται η καρδιά του αθώα και δεκτική της χάριτος του Αγίου Πνεύματος.
Και υποστήριξε την εμπειρία του αυτή μέχρι το τέλος. Γιατί μόλις είδαν οι άρχοντες πως σοβαρεύτηκε ξαφνικά και ομολογούσε πίστη στον Ιησού Χριστό, παραξενεύτηκαν. Στη συνέχεια Θύμωσαν, γιατί ενώ περίπαιζαν βρέθηκαν να περιπαίζονται. Κι ο Γελάσιος ενώ πριν περίπαιζε το βάπτισμα των Χριστιανών, τώρα περίπαιζε την πλάνη των εθνικών. Τόσο μάλιστα οργίστηκαν , που τον αποκεφάλισαν πάραυτα. Έτσι ο πρώην μίμος και γελωτοποιός Γελάσιος έγινε μάρτυρας του Χριστού και Άγιος της Εκκλησίας.
 
 
 

Σήμερα 27/02/2018 επίσης εορτάζουν:


Όσιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης ο Ομολογητής, Άγιος Γελάσιος ο μίμος, Όσιος Στέφανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου