Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Βασίλειος Π. Κερμενιώτης: «Σχόλιο στην ανακοίνωση της μητροπόλεως Φλωρίνης για την παύση ιεροπραξιών τριών αρχιμανδριτών της» (Το σχόλιό μας)


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

Σχόλιο στην ανακοίνωση της μητροπόλεως Φλωρίνης για την παύση ιεροπραξιών τριών αρχιμανδριτών της.
 
Του Βασιλείου Π. Κερμενιώτη.
Από τη μητρόπολη Φλωρίνης, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αφ’ ενός, η εγκύκλιός της με την οποία ενημερώνει τον πιστό λαό ότι απαγόρευσε την τέλεση κάθε ιεροπραξίας στους τρεις αρχιμανδρίτες της που προχώρησαν, πέρυσι, στην διακοπή της μνημονεύσεως του μητροπολίτη Θεόκλητου, και, αφετέρου, η αλληλογραφία της με τα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου1.
Κατ' αρχάς, ας μου επιτραπεί να επισημάνω ότι η ανακοίνωση της μητροπόλεως είναι τελείως παραπλανητική. Ο μητροπολίτης απηύθυνε ένα γενικό και αόριστο ερώτημα στην Ιερά Σύνοδο, του τύπου: «Τι μου συνιστάτε να πράξω; Κάποιοι ιερείς έπαυσαν τη μνημόνευσή μου». Όπως ήταν αναμενόμενο, το Γραφείο της Συνόδου τού απάντησε ότι, βάσει των Ιερών Κανόνων, η αδικαιολόγητη παύση της μνημονεύσεως του επισκόπου είναι «σοβαρό Κανονικό παράπτωμα». Για την «ταμπακιέρα», όμως, ούτε λέξη! Ούτε ο π. Θεόκλητος, ούτε το Συνοδικό Γραφείο! Όμως, οι τρείς ιερείς δεν διέκοψαν «στα καλά καθούμενα» το μνημόσυνο του επισκόπου τους. Προέβησαν, με πόνο ψυχής, σ’ αυτήν την ενέργεια στηριζόμενοι στους Ιερούς Κανόνες που δίνουν αυτή την δυνατότητα σε κληρικούς,υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες, εν προκειμένω, πληρούνται.
Αυτό το τεκμηρίωσαν και οι τρεις αρχιμανδρίτες με τις γραπτές απαντήσεις τους προς τον μητροπολίτη, αλλά και ο γράφων με ισχυρή επιχειρηματολογία σε άρθρο με τίτλο: «Αντι-Κανονική και άδικη η δίωξη των δύο Μοναστηριών της μητροπόλεως Φλωρίνης».2Το άρθρο αυτό το δημοσιεύσαμε τον περασμένο δεκαπενταύγουστο (μπορείτε να το ξαναδιαβάσετε στην παραπομπή 2).
Από τότε πέρασαν επτά ολόκληροι μήνες και από τη μητρόπολη ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΚΑΜΜΙΑ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ! Ασφαλώς, η σιωπή αυτή ήταν μια ΣΙΩΠΗ ΕΝΟΧΗΣ. Η μητρόπολη δεν απάντησε γιατί …δεν είχε τι να απαντήσει,διότι με το μέρος της δεν έχει το δίκιο αλλά το άδικο!  Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Ας απαντήσει τώρα. Ιδού η Ρόδος! Στον επίλογο εκείνου του άρθρου, γράφαμε: «Αν αυτά που γράψαμε δεν ευσταθούν, ας μας διορθώσει η μητρόπολη. Αν όμως είναι αλήθεια, τότε όχι μόνο θα πρέπει να παύσουν οι διώξεις κατά των πατέρων, αλλά ο μητροπολίτης οφείλει να αποκηρύξει την αιρετική ψευδοσύνοδο της Κρήτης και να εναντιωθεί στις ενέργειες του ασεβούς Πατριάρχη».
Είμαστε στο μέσον της κατανυκτικής περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στα πρόθυρα της Μεγάλης Εβδομάδας των παθών του Κυρίου μας. Ερωτώ: Αυτή τη χρονική στιγμή βρήκε η διοίκηση της μητροπόλεώς μας για να κάνει αυτήν την ανακοίνωση; Τί επιδιώκει; Να διχάσει και πάλι και να σκανδαλίσει τον πιστό (και μη) λαό;
Γι’ αυτό και απευθύνω θερμή έκκληση προς τον πιστό λαό της περιοχής μας, αυτήν την περίοδο που είναι περίοδος μετανοίας:Να πέσουμε στα γόνατα και να προσευχηθούμε στο Θεό για να φωτίσει τον μητροπολίτη, τον πρωτοσύγκελο και τους τρεις αρχιερατικούς επιτρόπους ώστε να ταπεινωθούν, να μετανοήσουν, να συνέλθουν και να ζητήσουν ένα μεγάλο συγνώμη τόσο από τους τρεις ομολογητές ιερομονάχους που τους διώκουν και τους κατηγορούν άδικα, όσο και από το λαό που τον έχουν κατασκανδαλίσει.
Πτολεμαίδα, 26/3/2018
Βασίλειος Π. Κερμενιώτης.
Kermeniotis_b@yahoo.gr
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:
1. Προσωρινή απαγόρευση ιεροπραξίας σε τρεις αρχιμανδρίτες της Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας
Δια του παρόντος καθίσταται γνωστόν εις τό χριστεπώνυμον πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως ότι οι πανοσ. Άρχιμ. Μάξιμος Καραβάς, Ιγνάτιος Καλαϊτζόπουλος καί Παΐσιος Παπαδόπουλος δια τών υπ’ αριθμ. 71, 72 & 73/31-01-2018 εγγράφων, ετέθησαν εις προσωρινήν απαγόρευσιν από πάσης ιεροπραξίας καί δεν δύνανται να τελέσουν κανένα μυστήριο ή Ιερατική πράξη εντός ή εκτός της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών καί Εορδαίας, μέχρις έκδόσεως της αποφάσεως του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου επειδή εκκρεμεί ποινική διαδικασία για παραπτώματα δυνάμενα να επιφέρουν την ποινή της καθαιρέσεως, συμφώνως τή παρ. 1 τοϋ αρθ. 44 τού Ν. 590/1977 (ΦΕΚ 146Α’) «Περί τού Καταστατικού Χάρτου της ‘Εκκλησίας της Ελλάδος» καί τω αρθ. 102 του Ν. 5383/1932 (ΦΕΚ 110Α’) «Περί τών Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων καί της προ αυτών διαδικασίας».
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ekklisia1
ekklisia2
2. «Αντι-Κανονική και άδικη η δίωξη των δύο Μοναστηριών της μητροπόλεως Φλωρίνης».https://drive.google.com/open?id=0B1rFS_QTfNuda1VCeVBiNjFyS00

ΠΗΓΗ:ΑΚΤΙΝΕΣ

Το σχόλιό μας:
Κι όμως αγαπητέ κ. Κερμενιώτη, η Ι. Σύνοδος δεν απήντησε σωστά ακόμη και με το παραπλανητικό ερώτημα του Μητροπ. Φλωρίνης. Εφ'όσον πρόκειται περί γνωμοδοτήσεως η οποία μάλιστα αναφέρει τον ιγ' Κανόνα της ΑΒ' Συνόδου, είναι εύλογο να πιστεύσει κανείς ότι ο/οι γνωμοδοτών(τες) θα είχαν διαβάσει και τον ιε' Κανόνα της αυτής Συνόδου! Αλλ'ακόμη και αυτό να μην είχε συμβεί (πράγμα κατά τη γνώμη μας απαράδεκτο για κάποιον καταρτισμένο που γνωμοδοτεί για τόσο σοβαρά θέματα), ήδη είχαν αρχίσει στην ημερ/νία που εστάλλη το έγγραφο να μιλούν για τον εν λόγω Κανόνα διάφοροι Θεολόγοι, Κληρικοί κλπ. Τίποτε δεν είδαν και δεν άκουσαν οι της Ι. Συνόδου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου