Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Ποιός υποκινεί την αναθεώρηση του άρθρου 3;



Πληροφορίες φέρουν τον Σεβ. Αδριανουπόλεως, με τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είναι δυσαρεστημένος, να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Όπως έγινε γνωστόν από την εφημερίδα «Real News» της 14ης Οκτωβρίου 2018:
«Στη Μονή Πετράκη θεωρούν πως ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως έχει προσεγγίσει κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, όπως τον Νίκο Φίλη, τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά και προσωπικότητες του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, όπως τους καθηγητές Νίκο Αλιβιζάτο και Γιώργο Κτιστάκη (νομικό του Φαναρίου).
Ο τελευταίος μάλιστα σε εκδήλωση της Μονής Βλατάδων, τον Σεπτέμβριο του 2017, είχε ταχθεί υπέρ ενός «καινοτόμου Συντάγματος» και μίας τολμηρής αναθεώρησης μεταξύ άλλων, με κατάργηση του άρθρου 3 και κατάληξη σε ένα ανεξίθρησκο Σύνταγμα. Στην εκδήλωση αυτή είχε δώσει το «παρών» και ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τον οποίο στη Μονή Πετράκη θεωρούν ότι υποστηρίζει τα σχέδια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κυβερνητικές πηγές λένε πως δεν υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση για αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και πως αυτά που φοβάται η Ελλαδική Εκκλησία δεν γίνονται μετά από τόσα χρόνια. Ωστόσο, εκκλησιαστικές πηγές επισημαίνουν πως με την αναγνώριση του αυτοκέφαλού της Εκκλησίας της Ουκρανίας ο Πατριάρχης ήρε την ισχύ του Συνοδικού Γράμματος του 1686, που έδινε το δικαίωμα στον Πατριάρχη Μόσχας να χειροτονεί τον εκάστοτε μητροπολίτη Κιέβου και πως αυτό δείχνει ότι όλα μπορούν να συμβούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου